måndag 11 april 2011

Felaktig mediabild av Icesave-tvisten i Sverige. Lyssna på Islands President istället.

Islands President Hr. Olafur Ragnar Grimsson om Island hos Bloomberg.

Presidenten förklarar folkomröstningen på Bloomberg

I nästan all svensk media påstås det att Isländska staten har en "skuld" till UK och Holland och Islänningarnas nej tolkas lätt som en vägran att betala tillbaks "skulden". Inget kan vara mer fel. Sanningen är den att Island följer EU:s regelverk genom EES-avtalet och konkursboets garantifond kommer att täcka maxgarantibeloppet på 20 tus euro med råge. Faktum är att när bankerna föll på Island, då stiftade Althingi en lag baserat på nödvärnsrätt (force majeure) som säkrade Icesave insättare i UK och Holland prioriterat företräde före andra kravägare i Landsbankis konkursbo.  

Islänningarna har sagt hela tiden: Vi betalar det vi ska betala enligt regelverket. Men det vill inte UK och Holland som kräver att  Isländska skattebetalare tar på sig det ekonomiska ansvaret för privata Landsbankis konkursbo. Det hör till saken att "avtalet" skall följa engelsk lag men inte EU:s eller Islands. Dessutom kräver UK och Holland ekonomiskt ansvar av den Isländska staten för deras regeringars beslut att a) i UK ersätta brittiska insättare till 100 % oavsett belopp och b) i Holland ersätta holländska insättare med upp till 100 tus euro.

Att regeringarna i dessa länder fattade sina beslut är naturligtvis helt och hållet deras sak. Islänningar röstar inte vem som ska regera i UK eller Holland. Det är helt fritt fram för varje lands regering att betala utöver garantifondernas maximigaranti enligt EU:s regelverk. Däremot menar Islänningarna att varje lands regering måste ansvara för sina handlingar. Om de gör misstag eller fel kan de inte bara skicka notan till någon annan. Allt Islänningarna vill är att man följer EU direktiven. Men UK och Holland vill någonting annat.

Det snackas också om att EFTA kommer att döma Islänningarna för att ha brutit mot uppföljningen av lagen om bankernas garantisystem på Island. Men EFTA har inte ens fått in de handlingar de frågat efter hos den socialdemokratiska regeringen på Island i ärendet. Det går att spekulera i vad som helst men det måste rimligen vara ett minimum krav att myndigheterna får utöva sin rätt att få tillgång till korrekta handlingar innan de fattar sina beslut. Eller?

Landsbanki köpte in sig i det brittiska garantisystemet och satte undan pengar enligt försäkringen och hade med detta dubbel försäkring. Men alla förstår att även om 3, 5 eller för den saken skull 10, 20 eller 30 % räcker inte långt när ett helt lands finansiella system brakar ihop som det gjorde på Island. Enligt "avtalet" som Islänningarna sa nej till i lördags lades hela ansvaret för finansmyndigheternas tillsyn ensidigt på Island. Vare sig UK eller Holland tog något ansvar för sina länders finansmyndigheter som de ändå har enligt EU:s regelverk.

När Islands banksystem växte sig 10 ggr större än Islands ekonomi kunde detta endast ske med "hjälp" av större utländska banker, finansbolag, gällande regelverk och myndighetsgodkännande i respektive länder. Det är naturligtvis fullständigt galet av UK och Holland att försöka kräva Islands skattebetalare på pengar för fel som härstammar från beslut och situationer utanför Islands möjligheter till påverkan. Och ovanpå allt: kräva ränta på det hela! Detta är inte bara att komma undan för lätt. Detta är en utpressning.

Det var bra av lilla Island att visa omvärlden att man låter inte stora, tunga spelare vinna bara på grund av muskelstorleken. Till vilken nytta är all predikan om att följa lagar och regler om de skall kastas över bord när de behöver användas?

1 kommentar:

  1. Väldigt bra skrivet. Problemet är precis som du upplyser att median är på nederländerna och GBs sida. Det framstår som att islänningarna är ett ansvarslöst land när dem i själva verket inte är det.

    Jag uppskattar starkt din artikel. Tack

    SvaraRadera