|
Rapporten visar att EU överfiskar 88% av fiskstammarna varav 30% hotas av utrotning. |
I brittiska
Daily Express beskrivs hur brittiska fiskare svär över att behöva kasta död fisk i havet eftersom EU:s regelverk inte tillåter dem att ta den i land. Nya siffror visar att nästan en miljon ton ätbar fisk kastas varje år av fiskeflottan i Norra Atlanten.
TV Channel 4, UK, visar i veckan dokumentären Hugh's Fish Fight av Hugh Fearnley-Whittingstall TV chef. Han följde med på en trålare som fiskade ca 10 mil väster om Shetlandsöarna och bevittnade dumpning av mer än 600 kg god ätbar fisk efter ca 5 timmars trålfiske.
"Det handlar inte om för liten eller skadad fisk. Det är korg efter korg full med god torsk och kolja," sa Fearnley-Whittingstall.
"Jag kunde föda två tusen människor på denna fisk. Men EUs regelverk förbjuder fiskarna att ta den med i land, den måste slängas tillbaks i havet."
EUs fiskekvoter togs fram för att skydda fiskstammarna men regelverket förordar besättningarna att kasta tillbaks död fisk i havet när kvoterna är fulla.
I dokumentären säger kapten Gary Much på Seagull: " Jag kan inte sätta en skylt på näten där det står: Ingen torsk i dag snälla. Om vi fick landa all den fisk som vi fiskar skulle vi bara behöva gå ut hälften av tiden och spara hälften av bränslet och ingen fisk skulle slängas. Detta är galet."
På Island är det förbjudet att kasta fisk och trålarna växlar fiskeredskap till andra arter eller upphör helt med fiske när kvoterna fylls.
Enligt en rapport från oberoende tankesmedjan New Economics Foundation som publicerades förra sommaren blir EU ständigt mer beroende av andra nationers fiskevatten för att kunna skaffa fisk som föda till EUs invånare. En kalender visar att redan den 9 juli varje år är senaste fiskedatumet i genomsnitt för EUs 27 medlemsländer i EUs vatten. Efter det måste EUs trålare, främst spanska, segla till Afrika eller till andra länder för att fiska. Senaste årtionde har fisket minskat med 30%. 88% av fiskstammarna är överfiskade och hinner inte reproducera sig tillräckligt snabbt. 30% hotas av utrotning.
EUs invånare äter mycket mer fisk än invånare i andra länder.
Om inget görs - exempelvis att invånarna ändrar sina matvanor och minskar konsumtionen av fisk, spår vissa fiskexperter att kommersiellt fiske kommer att upphöra år 2048.