fredag 7 januari 2011

Island på åttonde plats över världens sämsta länder på tillväxt




6 av världens 10 sämsta länder på tillväxt finns i Europa.
Inget land i Europa finns med bland 10 bästa

Enligt tidningen The Economist över världens 10 bästa och 10 sämsta länder på tillväxt 2011 toppar Qatar, Ghana och Mongolia tillväxtligan med 12-16% tillväxt år 2011. Efter kommer länder som Eritrea, Ethiopia, Kina, Indien, Uzbekistan, Timor-Leste och Laos med ca 8 - 10 % tillväxt. 

Inget land från Europa eller USA finns med på 10 översta platserna. 

Av 10 sämsta länder i världen på tillväxt under 2011 är 6 från Europa, inte oväntat Grekland, Portugal och Irland tätt följt av Italien, Island och Spanien. Bara Puerto Rico ligger sämre till än Grekland i världen med drygt - 4% tillväxt. Island, Spanien, Italien och Bahamas förväntas få positiv tillväxt på ca 0,5%.

Företagskonkurser på Island ökade med drygt 26% under 2010 jämfört med 2009. Under samma tid startades 44% färre företag jämfört med 2009.


torsdag 6 januari 2011

Regeringen helt ur takt med folket - endast 7,6% prioriterar medlemsansökan till EU


Enligt en ny opinionsundersökning hos EYJAN är regeringen helt ute och cyklar

45,1% av Islänningarna menar enligt en ny undersökning att regeringens viktigaste uppgift är att underlätta för näringslivet att växa så jobben kan bli fler. 

33% anser det vara viktigast att hjälpa hemmen att sanera skulderna.

Endast 7,6% anser det vara prioritet nr 1 att fortsätta med Islands EU medlemsansökan.

Bara 2,6% tycker att lösningen på Icesave-konflikten är viktigast.

Så lite som 1,9% av Islänningarna tycker att viktigaste uppgiften är att ändra Islands konstitution/grundlagar

Folket har tydligt visat detta bl.a. i protester utanför Altingi men regeringen har prioriterat i omvänd ordning:

1 EU-medlemsansökan
2 Pracka på folket privata bankers konkurser som Icesave
2 Ändringar på konstitutionen bl.a. genom ett misslyckat val till ett s.k. konstitutionsparlament.

Valet till konstitutionsparlamentet är nu föremål för domstolsgranskning p.g.a. minst tre privata åtal för bristfällig organisering. Valdeltagandet var så lågt att endast ca hälften av de 25 tänkta ledamöterna blev lagligt invalda. Resterande fick plockas in på annat sätt än lagen föreskrev på grund av det låga valdeltagandet.

På frågan om vad folk tyckte om regeringsarbetet förra året vägrade majoriteten svara. EYJAN drar helt riktigt den slutsatsen att missnöjet med regeringen är så stort att folk inte kan nämna en enda sak som man tycker regeringen gjort bra under året.

Det är som jag tidigare sagt, - enda lösningen på situationen eftersom ministrarna inte har någon skam i kroppen för att avgå själva:  ett nyval till Alltingi. 


onsdag 5 januari 2011

Tack vare Riksbankens insatser fungerade betalsystemen

David Oddsson f.d. Riksbankschef Island

David Oddson berättar om tiden vid bankkollapsen, politiken och hur motståndarna försökte utmåla honom som ansvarig till bankkollapsen på Island 2008. David Oddsson var Riksbankschef på Island 2008 och en del av intervjuen som inte kom med i Affärstidningens specialutgåva Årskiftet publicerades istället på Affärstidningens hemsida.

David fick frågan om han ångrar att ha åtagit sig uppdraget som Riksbankschef:

"Nej, det ångrar jag inte. Jag tyckte att det var mycket trevligt till sista minuten och faktiskt tycker jag så om mitt arbete oavsett var jag arbetar," säger David.

"Jag är mycket stolt över det arbete som gjordes i försök att rädda banksystemet. Som exempel kan jag nämna att det var tack vare Riksbanken som landets betalningssystem fungerade. Sedan svepte politisk extremism över där Riksbanken enligt en ny lag blev fråntagen sin oberoende ställning därför att det fanns människor som tyckte illa om mig. Jag tror att historiens dom blir tung över dem som gjorde det."

David menar att den Vänster-gröna regeringen gick över styr när den jagade honom personligen efter bankkollapsen.

"Jag mådde bra och var på ett fint humör fram till det sista, trots att jag fick på mig del slag," säger David.
"Utom tvivel planerades drevet mot mig av Vänster-Gröna och andra onämnda partners. Vi har sett vart det laget vände sig som säger det hela. Riksradion gick långt under sin värdighet när de medgav att bli utnyttjade på den tiden."

David säger att då hade beslut redan tagits om en utredning av bankkollapsen. Det arbetet hade inte påbörjats men vänsterpartierna ändå dragit slutsatsen att orsaken till bankkollapsen kunde skrivas på Riksbanken.

"Men alla ärliga människor känner till att här passade oseriösa politiker på att tilfredsställa eget hämndbegär på en politisk motståndare som de aldrig hade chansen på när alla arbetade inom samma yrke," säger David.

Efter detta har det tydligt visat sig vad det är för slags människor som nu bemannar landets ledning."

På frågan om hur David – som vunnit den ena politiska segern efter den andra under sin politiska karriär – kände när han blev "under" svarar David blixtsnabbt:

"Jag blev inte under eftersom jag inte deltog i slaget." 



Internationell ekobrottsutredning mot Kaupthing Bank i Luxemburg

Kaupthing Bank Luxemburg
Familjen Rowland som i dag äger Havilland bank i Luxemburg (f.d. Kaupthing Bank Luxemburg) försöker förhindra att dokument som hittades vid husrannsakan i banken tillhörande Kaupthing Bank lämnas ut till Islands speciella ekobrottsåklagare. Utredarna menar att dokumenten kan innehålla viktig information angående Kaupthing Banks kollaps enligt tidningen Daily Telegraph.

Familjen Rowland hävdar att Havilland bank inte har något med Kaupthing bank att göra. Ändå vägrar Havilland bank tillsammans med 19 kunder bistå med hjälp att lämna ut dokumenten till ekobrottsmyndigheten på Island.

Förra månaden dömde en domstol i Luxemburg banken till att överlämna dokumenten men Havilland bank har gått till högre instans. Tidigare hade banken deklarerat att den skulle bistå med all nödvändig hjälp till de isländska myndigheterna.

Kaupthing Bank utreds nu hos ekobrottsmyndigheten på Island och Serious Fraud Office i UK. Enligt Daily Telegrap riktar utredarna in sig på olagliga lån till bankens ägare och marknadsförfalskningar i syfte att höja priset på bankens aktie. Där undersöks bl.a. köp av Kaupthing aktier gjorda av brodern till Emiren av Katar och bröderna Gertner med Kaupthing banks egna medel.

Över 40 personer deltog i husrannsakan i Havilland bank i Luxemburg som är ett av de största tillslagen någonsin mot finansbolag i Luxemburg.