Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson läser sin andra Icesave-deklaration på Bessastadir kl 16.00 svensk tid. |
Presidenten står upp för sitt folk. Han försvarar folkrätten enligt konstitutionen. Han ska ha all heder och ära för sin demokratiska grund och sitt fosterländska försvar. I deklarationen som han läste upp är kärnfrågan den att eftersom det är samma regering och samma parlament som nu på nytt passerar Icesave frågan genom parlamentet så ska nationen avgöra det nya lagförslaget eftersom den tidigare fått mandatet att ta ställning i frågan. I fjol gick frågan till folkomröstning och fälldes med 98 % av rösterna. Presidenten betonade att visserligen var det nya avtalet ett bättre avtal innehållsmässigt än det tidigare men för att säkerställa en bred överenskommelse borde nationen avgöra frågan. Nedan följer presidentens deklaration (i en snabb översättning, på engelska här):
Islands presidents deklaration
Enligt Islands konstitution utövar Althingi lagstiftningen utom när nationen på presidentens begäran får ärenden i sina händer. Då utövar Althingi och nationen lagfarten gemensamt och nationens beslut är det slutgiltiga. Republikens konstitution är tydlig på denna punkt.
Genom presidentens beslut den 5 januari 2010 och folkomröstningen samma år fick nationen lagfarten i Icesave-frågan så som den var då. Resultatet blev utslagsgivande.
Till följd av nationens lagstiftningsbeslut den 6 mars 2010 blev det åter en ny Icesave-förhandling.
Även om det nya avtalet innebär en del osäkerheter är det annorlunda än förr, fördelaktigare i mycket och med ekonomiska åtaganden som är till den graden mildare att jättestora belopp besparas samt att de utländska avtalsparterna även åtar sig ett ansvar. Övervägande majoritet av parlamentsledamöterna hos Althingis tre största partier har nu bifallit lagpropositionen enligt det nya avtalet.
Angående avtalet för övrigt refereras till presidentens synpunkter som deklarerades här på Bessastadir den 5 januari 2010 och den 2 september 2009.
Vid en genomgång hurvida presidenten skall ratificera det nya Icesave-lagförslaget är det grundläggande att medta i räkningen att Althingi och nationen har gemensamt utfört lagstiftningen i frågan. Althingi som den 16. februari hanterade frågan är sammansatt som tidigare, nationen har inte förnyat representationen i allmänna val.
Den ena lagstiftaren i frågan, Althingi, är den samma och frågan blir därför om denna lagstiftare ensam skall avsluta frågan utan inblandning av den andra delen, nationen, som tidigare ratificerade det slutgiltiga resultatet.
Den demokratiska inledningen, nationens roll i lagstiftningen, innebär utan tvekan att om Althingis bifall till det nya avtalet skulle bli den slutgiltiga handläggningen av frågan, då skulle även en bred överenskommelse finnas angående frågans avslut med en omröstningen på Althingi.
Det framgår att en sådan överenskommelse inte föreligger, det finns stöd för att nationen i denna fråga utövar lagstiftningen gemensamt med Althingi som tidigare.
För det första fick förslaget angående folkomröstning ett betydligt stöd på Althingi, knappt hälften av ledamöterna från fyra politiska partier gav det sin röst.
För det andra har drygt 40 000 väljare formellt önskat efter en folkomröstning angående det nya lagförslaget, vilket är ca en femtedel av de röstberättigade.
För det tredje pekar opinionsundersökningar på att majoriteten hos nationen vill att nationen bereds möjligheten att lägga sin hand på det slutgiltiga beslutet.
Den viktigaste orsaken som påverkar presidentens beslut, bortsett från det nya avtalets fördelar, är att nationen delade lagstiftningen i Icesave-frågan och det inte föreligger en bred överenskommelse om att Altingi ensamt ska fatta det slutgiltiga beslutet.
Jag har därför beslutat enligt konstitutionens 26 paragraf att hänvisa det nya lagförslaget till en folkomröstning.
Det är min uppriktiga förhoppning att de flesta landsmän, både de som stöder lagförslaget och andra, använder sina demokratiska rättigheter i den kommande folkomröstningen som ska hållas så fort som möjligt.
Bessastadir den 20 februari 2011
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar