Jag läste på nytt Ann-Cathrine Jungars artikel i Svenskan i lördags. Då hittade jag ett påstående jag vill skriva ytterligare om (jag har tidigare svarat på min blogg).
Ann-Cathrine ägnar uppmärksamhet åt debatten angående grundlagsändring på Island. Det är uppenbart att hennes påstående om Självständighetspartiet inte är hämtat från någon representant för det partiet utan från deras politiska motståndare. Varifrån skulle hon annars fått höra att "Självständighetspartiet motsätter sig en ny grundlag?" Eftersom hon inte specificerar vilken "ny grundlag" hon menar kan läsaren få den uppfattningen att Självständighetspartiet motsätter sig alla grundlagsändringar. Detta är naturligtvis helt fel. Självständighetspartiet som andra partier har varit involverade i många ändringar på Islands konstitution genom åren. Det har alltid innan den nuvarande regeringen tillträdde varit en överenskommelse mellan partierna att en god samhörighet måste råda inför varje ändring. Grundlagen är som bekant den lag alla andra lagar rättar sig efter. Grundlagen är ingen lag som en regering ändrar till nästa. Presidenten har sagt att hann vill arbeta för försoning på Island där bl.a. frågan om grundlagsändringar skall ses i ett längre perspektiv och han lägger vikt vid det goda samförståndet över partipolitiska gränser. Men nuvarande S och vänstergröna regering gör allt (tom. bryter mot grundlagen) i försök att få fram sina politiska mål med ändringar i landets grundlagar.
Det är märkligt att se hur statsvetaren och docenten Ann-Cathrine Jungar beskriver den pågående maktkampen på Island. I en enda mening kringgår hon själva kärnan i demokratins statsskick samtidigt som hon korrekt beskriver och tar ställning för hur socialdemokrater använder sin makt:
"Eftersom Självständighetspartiet motsätter sig en ny grundlag har trycket på att höra folket i en folkomröstning varit starkt, för att kringskära de politiska partiernas handlingsutrymme att förhala eller förändra."
Detta är ju precis vad saken handlar om: de politiska partiernas handlingsutrymme att delta i den demokratiska processen (som för Ann-Cathrine Jungar heter att förhala eller förändra).
Islands regering har förhindrat oppositionen från att ens diskutera innehållet i den rådgivande konstitutionsgruppens förslag och försöker köra genom ändringar på icke parlamentarisk väg. Ingen annan har dock rätten att lägga fram ändringsförslag på grundlagen än Alltingi enligt själva grundlagen. De isländska socialdemokraterna har hänsynslöst trampat över Alltingis parlamentariska traditioner och bär själva ansvaret för att ha dragit ned Alltingis rykte så att förtroendet är i botten hos befolkningen.
Vad är det för statsvetenskap man lär sig på Södertörns högskola egentligen? Jag måste säga att den imagen har fått sig en törn.
Jag upplever att docenten är i någon slags retorisk koma där begreppet nordisk likställs med begreppet socialdemokratisk.
Gudbevars att nordisk demokrati är oändligt mycket större!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar