Islands förra statsminister Geir Haarde hos Richard Quest, CNN |
Enligt Geir Haarde är rättegången mot honom en politisk hämndaktion från hans och Självständighetspartiets politiska motståndare inom S och Vänster Gröna. Allthingi tillsatte med politisk majoritet en egen åklagare och domare till domstolen och Geir har aldrig någonsin fått se åtalet med en detaljerat redovisning om vad han åtalas för.
I själva verkligheten är hela saken ett "rättegångsmord", dvs Geir Haarde är redan i förväg dömd av riksdagsmajoriteten som knappt ens representerar en tredjedel av befolkningen. Denna majoritet har gång på gång trixat med lagar och anpassat dessa i efterhand för att stämma mot sina politiska mål. Det som kännetecknar denna rättegång är att ingen utredning ägde rum innan riksdagsmajoriteten la fram sitt åtal. Därför och med tanke på vanliga åtalades rättigheter får Allthingis åklagare svårt att förklara juridiskt hur och i vad den förra statsministern brustit.
Geir Haardes försvarsadvokat har redan förklarat att behandlingen av Geir Haarde redan bryter mot den allmänna brottmålslagstiftningen. Vidare har han sagt att Allthingis förfarande bryter mot konventionen om mänskliga rättigheter.
"Jag ser det som att bevisbördan är omvänd i detta fall. Den åtalade skall bevisa sin oskyldighet" säger Andri Arnason försvarsadvokat.
Men det blir svårt att bevisa sig oskyldig från något som är så diffust specificerad som "inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra bankkraschen." I intervjun hos Richard Quest påpekar Geir Haarde att han ensam kan knappast åtalas eller dömas för en världsomfattande finanskris när länder som USA och länderna i Europa inte såg någon kris nalkas. Han refererar även till utvärderingsinstitut som listat de isländska bankerna i topp bara en månad före kraschen samt bankernas egna garantier för att kunna hantera situationen. Vidare hänvisar Geir Haarde till EUs banklagstiftning som visat sig vara otillräcklig när det gäller bankers risktagande och insättargarantier.
Denna rättegång är en skam för Island, demokratin och det fina Allthingi som av många kallas för parlamentets moder.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar