måndag 17 januari 2011

Var finns den fria handeln???EU borde lära av Islänningarna i stället för att jaga dem med handelsblockad.

Islands miljömärke för hållbart fiske.

EU har inlett ett handelskrig mot Island för att tvinga Island och Färöarna att godta EU och Norges ensidiga beslut att fiska 90% av makrillkvoten i år. Island förbjuds landa makrill i EUs hamnar. Island som medlem av EES har genom EES-avtalet utlovats fri handel på den interna marknaden. Avtalet bryts nu ensidigt av EU som vill tvinga Island med handelsblockad att godkänna EUs ensidiga krav i stället för att lösa sakfrågan vid förhandlingsbordet. År detta samma EU som så många tror att verkar för fred? Att den större ska med maktfasoner tvinga den som är mindre till lydnad?

Maria Damanaki följer i UKs gamla fotspår att med maktfasoner ge sig på den mindre. Om nu Damanaki hade en god sak att kämpa för skulle jag kanske se på saken med mildare ögon. Men när EU självt är ansvarigt för överfiske av 88 % av fiskstammarna varav 30% är direkt utrotningshotade sätts ju frågan i ett annat ljus. Sanningen är den att EU är i desperat behov av fiske från andras vatten och måste fortsätta expandera för att kunna mätta invånarna som äter fisk som aldrig förr. Mer än halva året är EUs medborgare beroende av fiske i utländska vatten eller import av fiskprodukter från länder utanför EU. I och med att EUs fiskstammar tryter ökar hela tiden beroendet av andra.

Saken blir inte bättre när folk i UK och andra länder gått ihop för att protestera mot EUs vansinniga byråkratiska fiskepolitik som inte har mer känsla för verkligheten än att förorda sjömän i N-Atlanten att kasta upp mot en miljon ton ätbar fisk död tillbaks i havet varje år. Nu lär minst en halv miljon människor skrivit på protestlistor som skall överlämnas till Maria Damanki och Europaparlamentet och de kommer att bli ännu fler som det ser ut. 

Kampanjen som drogs igång av kända kockar har fått stöd av fiskemännens organisationer, myndigheter och viktiga miljöorganisationer.
Några av de organisationer och företag som stödjer kampanjen att upphöra med dumpning av ätbar fisk.

Några vetenskapsmän förutspår att om inget görs kommer kommersiellt fiske att upphöra år 2048. 

EU borde lyssna på sjömän, vetenskapsmän och andra som känner verkligheten. Framförallt Islänningar som har lärt sig bo med begränsade fiskstammar hela livet och utvecklat fiskpolitik för hållbart fiske. Ingen vet bättre än Islänningar att om man inte behandlar naturens resurser på ett hållbart sätt kommer samhället att försvinna med födan. Islänningarna har vetenskapsmän i världsklass som noggrant mäter fiskstammarna varje år och lämnar sina prognoser till myndigheterna. Visserligen finns det politiker på Island som tror att de kan göra saken på eget sätt. Men genom tiden har ett hållbart förhållningssätt utvecklats även i kommunikationen mellan dem som känner till fakta och övriga. Som en ö i N-Atlanten har Island allt sitt under fisket som under en lång tid varit grunden nästan till hela samhällsekonomin. Genom smällar som exempelvis när sillen "försvann" har Islänningarna lärt sig naturens känslighet och träffar oftare rätt än fel. Just nu har torskstammen visat sig vuxit såpass att myndigheten beviljar en större kvot. Det har hänt många gånger att förhållandet är det omvända och då har man minskat kvoten.

Att EUs kommission blåser till handelskrig mot Island för att Island tilldelat sig en kvot tillsammans med Färöarna som överskrider det som blir kvar när EU tilldelat sig och Norge 90%, är fullständigt bisarrt. Men väl i linje med EUs rövarfiske och utrotning av fiskstammar. Jag hoppas Islänningarna ställer krav på EU att ändra sin fiskepolitik INNAN det blir något tal om att gå vidare.

Om EU kan lära sig av Island och förmår presentera en trovärdig fiskepolitik där rövarfiske och utrotning av fiskstammar upphör, - kanske då men inte förr - är det dags att sätta sig vid förhandlingsbordet med jämlikt förhållningssätt till naturen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar