söndag 5 december 2010

Icesave-överenskommelse blir ett intressant prejudikat

John Dizard hos Financial Times skriver om Icesave
I en mycket intressant artikel i Financial Times i dag, skriver Jon Dizard om den verkliga orsaken för att EUs ledare inte vill att Icesave går till domstolarna.

"En av anledningarna till att man vill nå en överenskommelse i Icesave-tvisten i stället för att gå stämningsvägen, är att myndigheterna i Europa inte vill - åtminstone inte för tillfället - få ett definitivt och vägledande svar för hela Europa angående vem som ansvarar för insättningsgarantin."

"Island skulle bli en varningssaga för euroländerna som befinner sig i bank- och finanskris."


"Problemet för dem som berättar sagan är att sakerna har utvecklats mycket bättre på Island än vissa euroländer som Irland. Visserligen sköt arbetslösheten i höjden efter bankkraschen 2008 men är nu endast drygt 7% och på väg neråt. Kronan har devalverats vilket har lett till överskott på affärerna med utlandet och även om det fortfarande råder valutarestriktioner kommer dessa sannolikt att lyftas bort redan nästa år.

Om ingen utanför landet kände till eller uppmärksammade Islands gradvisa återhämtning skulle detta inte spela någon större roll. Men Greker, Irländare och Spanjorer läser tidningar och websidor och några av dem och politikerna som är tänkta att ta ansvar för dem undrar om inte det finns andra vägar att sköta ekonomin."

"Det måste sägas att Europeiska myndigheter har lyckats bemöta krisen i alla dess former på värsta tänkbara sätt."

John Dizard jämför med krisen i Sverige på 90-talet där svenskarna lyckades öka konkurrenskraften och hitta vägen tillbaks i växande global ekonomi. Han menar att möjligen tjänar inte Islands sätt att lösa problemen globalt men i jämförelse med hur EU pumpar in skattepengar  i skuldsatta banker och finanssystem visar Island definitivt på en annan lösning.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar