fredag 22 augusti 2014

Farfar behövs i Riksdagen - kryssa Benkt Kullgard!


Moderaten Benkt Kullgard, Sollentuna, kandiderar till Riksdagen för första gången. På hans hemsida finns information om hans tidigare yrkesliv och uppdrag inom politiken. "Min politiska bana började i samband med att jag vid 55 års ålder pensionerades som yrkesofficer" skriver Benkt på sin hemsida. Kullgard är ordförande i Kommunstyrelsens miljöutskott, ordinarie ledamot i Kommunstyrelsen samt ledamot i styrelsen för SÖRAB. Han har innehaft en rad olika kommunala förtroendeuppdrag för Moderaterna och betraktas av många som en av Sollentunamoderaternas stora profiler. 

Benkt Kullgard är född 1943 i Jönköping och träffade sin fru när han var yrkesverksam som officer i Sundsvall. Tillsammans har de två söner och fyra barnbarn. Benkt Kullgard går till val på att utföra moderat politik med speciell inriktning på seniorer som utgör 25% av väljarkåren. Så här skriver Benkt på hemsidan: 

 Vi läser tidningar, vi lyssnar på radio, vi ser på TV
 Vi följer samhällsdebatten.
 Vi utför vår samhällsbärartjänst, vi njuter av tillvaron
   OCH vi går och röstar.
För oss är hälsan och därmed sjukvården i vid bemärkelse den
absolut viktigaste frågan. Vi vill givetvis också vara
representerade i riksdagen – därför kandiderar jag nu för första
gången till riksdagen."

Med två av barnbarnen på bild söker Benkt röster under parollen: Farfar behövs i Riksdagen.

Jag hoppas att Benkt erhåller tillräckligt många kryss för att klättra upp på Moderaternas riksdagslista så han kommer in på en valbar plats. Både Riksdagen och Sverige mår bättre när människor som Benkt Kullgard ställer upp till förfogande med sina långa erfarenheter från verkligheten och alla kunskaper han samlat på sig genom åren.

Jag önskar Benkt Kullgard all lycka och uppmuntrar alla att kryssa X Benkt Kullgard på valsedeln den 14 september.

lördag 22 februari 2014

Island återkallar sin EU-ansökan

Den historiska rubriken i dagens Morgunbladet 22 feb 2014
Islands utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson har lagt fram en proposition på Alltingi att Island återkallar sin tidigare EU-ansökan. Vidare att ingen ny EU-ansökan kommer göras utan att nationen får först i en folkomröstning ta ställning till om man vill att Island skall bli medlem av EU eller inte. Båda regeringspartierna Framstegspartiet (Centern) och Självständighetspartiet gick till val på att det tjänar Islands intressen bäst att stå utanför EU. Island är i dag medlem i EES och har redan applicerat mycket av EUs regelverk genom EES-avtalet. Islands universitets ekonomiska avdelning har kommit med en rapport om läget i förhandlingarna och gjort jämförelser på Isländsk lagstiftning mot EUs regelverk. Denna rapport diskuteras flitigt i dagarna på Island.

Alla opinionsmätningar på Island visar på överväldigande majoritet för att inte ansluta landet till EU och socialdemokraterna som drivit EU frågan hårdast led massiv valförlust i senaste val när över hälften av deras tidigare väljarkår röstade på andra partier i stället.  Det är främst överlämning av makten på haven till Brussel som inte går ihop med Islands intressen. Vid ett EU-medlemskap förs kontrollen över havet och fiskefrågorna till Bryssel och EUs undermåliga prestationer inom fiskepolitiken väcker ingen glädje på Island. Stormaktsfasoner som handelsblockad på grannen Färöarna och hot om sanktioner mot Island ökar inte EUs trovärdighet i Islänningarnas ögon.

Bakgrunden till detta historiska beslut som Alltingi väntas fatta de kommande veckorna är att Socialdemokraterna på Island körde med massiva lögner om EUs regelverk och försökte framställa medlemskapet såsom att Island skulle kunna förhandla sig fram till  nästan vad som helst. Både EU:s ämbetsmän och pålästa Islänningar visade på motsatsen genom att helt enkelt referera till EU:s regler för medlemsländerna där varje land avsäger sig vissa delar av självbestämmande till förmån för Bryssel som får exklusiva befogenheter inom havsområdet, utrikesavtal, finans o.s.v. De isländska socialdemokraterna var både klantiga, osmarta och rent av dumma i sitt sätt att förmedla bilden av EU och får nog mest skylla sig själva för att ha förlorat efter att ha försökt fördunkla enkla EU-fakta för Islänningarna.

Det som även förknippades med EU-frågan var att socialdemokraterna uppbackade av EU och speciellt UK och Nederländerna försökte genom den förra regeringen på Island att föra över de kraschade bankernas jätteskulder till den isländska staten vilket i sin tur hade gjort Island bankrutt och förvandlat kommande generationer till skuldslavar. På grund av Islands demokratiska konstitution fördes frågan med presidentens hjälp till nationen för avgörande i två folkomröstningar. Kända som Icesave omröstningarna förlorade den sittande socialdemokratiska/vänster-gröna regeringen båda gångerna.

Eurokrisen framförallt i syd Europa, den växande arbetslösheten, differentierade räntor och svåra ekonomiska förhållanden i många medlemsländer trots löften om det motsatta har inte precis ökat benägenheten att ansluta sig till den Europeiska Unionen på Island. Öppna deklarationer om målet med Europas Förenta Stater där kommissionen ska ses som en regering, Europaparlamentet och ministerrådet som första och andra kammaren är även ett inslag som inte var klart från början. Då länder nu som Storbritannien förbereder en folkomröstning som kan leda till att UK lämnar EU är Unionens framtid osäker.

Detta blir första gången som ett ansökningsland avslutar processen genom att dra tillbaks sin ansökan.